Talán veled is előfordult már olyan, hogy kitettél valamit a facebookra, és csak utána vetted észre, hogy nem az a kép jelenik meg hozzá, amit te akarsz. Megváltoztattad a wp adminban a kiemelt képet, kitörölted a facebook posztot, majd újra belinkelted a posztot. De bizony az a fránya kép megmaradt, és sehogy sem akart az új megjelenni.

Miért van ez?

A facebook minden egyes megosztásnál úgynevezett cache-t használ. Ez azt jelenti, hogy amikor először oszt meg valaki egy linket, akkor a facebook megnézi az adott url-hez tartozó információkat, és az alapján lementi magának, hogy mit is “tud” az adott linkről.

Következőre ha ugyanazt a linket osztod meg, akkor a facebook már nem is nézi meg az oldalt, hanem csak előkeresi az elmentett információkat és azt jeleníti meg.

Mit lehet tenni, hogy újra megnézze az oldalt?

Szerencsére van lehetőség bármikor kérni a facebooktól, hogy kérje le újra az adatokat. Úgy teheted ezt meg, hogy először is ellátogatsz az alábbi oldalra: https://developers.facebook.com/tools/debug/

Ez egy olyan felület része, amit fejlesztőknek készített a facebook. Akár fejlesztő vagy, akár nem, téged ez most ne zavarjon, mert amit tenni fogunk, ahhoz nem kell sem bejelentkezni, sem varázslatos dolgokat tenni.

Ami számodra fontos, az a kb. így kinéző része a képernyőnek:

képernyőkép a facebook sharing debuggerből

Itt pont a “Sharing Debugger” kell neked (ami elvileg aktív, amikor a fenti linket megnyitod), és az itt látható szép nagy űrlap-mezőbe kell beírnod az url-t, aminek frissíteni akarod a facebook által megjegyzett dolgait. Ezek után katt a “Debug” gombra.

Ekkor megjelenik sok információ, pl. segítségek arra, hogy hogyan lehet facebook-barátibbá tenni az adott link megosztási beállításait. Ha görgetünk lefele, akkor meg is nézhetjük, hogy jelenleg hogyan jegyezte meg a facebook, hogy néz ki ez az url megosztás esetén.

De nekünk nem is kell görgetni, egyből az eredmények elején találunk egy részt, ahol van egy “Scrape Again” gomb. Ezt a gombot kell megnyomnunk. Amúgy itt láthatjuk, hogy mikori állapotot jegyzett meg a facebook.

képernyőkép a facebook developers oldalról, ahol a Scrape Again gomb van

A gombra kattintva újratölt az oldal, és ki is írja, hogy pár másodperccel ezelőtt szedte le utoljára az oldal adatait.

Ennyi? Ennyi!

Ezen művelet után megosztva a linket már biztosan úgy fog kinézni, ahogy aktuálisan be van állítva.

Nem is volt nehéz, ugye? 🙂

Megjegyzés

Nem csak ez az egy mód van erre, a https://developers.facebook.com/tools/debug/og/object/ oldalon is meg lehet ezt tenni, csak egy kicsit másképp.

Pin It on Pinterest

Share This

Érdekes a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy értesülj az újdonságokról!

Név*
Email*

Sikeres feliratkozás!

Ez az oldal sütiket használ. Az oldalon való további böngészéssel ezt elfogadod. további információk

Ez a honlap - mint a jelenkori honlapok többsége szinte kivétel nélkül - úgynevezett sütiket (angolul cookies) használ. Ezek segítenek nekünk, hogy pontosabb statisztikánk legyen a látogatóinkról, és több általunk is használt szolgáltatás is használja őket, például google és facebook. Az Európai Unió törvényei szerint a tagországaiban lévő országok honlapjain kötelező értesíteni a felhasználót, hogy az adott oldal sütiket használ. Ha Téged zavar ez a tény, akkor kikapcsolhatod a böngésződben a sütik használatát. Ekkor elképzelhető, hogy az oldal egyes funkciói nem fognak működni.

Bezár